Aceștia sunt câștigătorii Premiilor APPC 2015:

Cel mai bun articol de OPINIE/ANALIZĂ

Premiul I

Cătălin Bogdan pentru materialul “Bombele conștiinței“,  publicat în “Revista 22”

Motivația juriului:

Într-un spaţiu mediatic în care simple indignări se transformă imediat în “opinii” publicabile şi unde termenul “analiză” a ajuns să fie titrat deasupra unor articole care nu fac decât să compileze 3-4 păreri, Cătălin Bogdan nu renunţă la a căuta rădăcinile culturale ale realităţilor despre care scrie.

Juriul a apreciat dezinvoltura autorului în ceea ce priveşte sursele istorice, literare şi religioase şi faptul că el leagă de ideea aleasă ca fir roşu acele trimiteri care-l pot ajuta pe cititorul curios să continue drumul mental şi după ce a ajuns la finalul textului.

Premiul II
Marius Avram pentru materialul “Tătucul şi Tatăl nostru”, publicat în revista „Sinteza”.

Premiul III
Alin Golban pentru “Scrisoarea unui jurnalist  <<pe Justiție>> către judecători: Lăsați procesele penale publice!”, publicat pe site-ul clujust.ro.

Cel mai bun INTERVIU
Premiul I

Marius Avram pentru articolul  “Despre singurătate şi dragoste. În opoziţie”, publicat în revista “Sinteza”

Motivația juriului:

La această secţiune, Juriul a punctat – în afară de alegerea intervievatului, care e esenţială pentru un interviu reuşit – capacitatea celui care întreabă de a-l duce pe interlocutor într-un spaţiu al mărturisirii, dincolo de răspunsurile convenabile. Apreciem că interviul lui Marius Avram cu părintele Boilă este cel mai emoţionant dintre cele înscrise în competiţie. Jurnalistul a simţit când e cazul să intervină şi când nu, iar temele de discuţie au făcut ca oricine citeşte interviul să-şi chestioneze propriile limite.

Premiul II
Cristina Beligăr pentru interviul “Max Tegmark: Să stăpânim viitorul“, publicat în revista Sinteza

Premiul III
Elena Nicolae
Șerban Sturdza: “Mai bine pleacă ei, decât să plec eu“, publicat în revista Sinteza

Cel mai bun  REPORTAJ/FEATURE

Premiul I
Ruxandra Hurezean
Babilonul Pierdut” , publicat în revista Sinteza

Motivația juriului:

Autoarea reuşeşte să ţină cititorul în mrejele narative şi să-i poarte imaginaţia printr-un puzzle de senzaţii vizuale, auditive, gustative şi chiar olfactive. Personaje fermecătoare, poveste spusă din unghiuri diferite, reconstituirea unui trecut care acum poate părea idilic, toate acestea împreună cu o scriitură vie, tot mai rară în presa scrisă de la noi, au determinat juriul să aleagă textul exotic şi nostalgic al Ruxandrei Hurezean drept câştigător la această secţiune.

Premiul II
Marius Avram
Cerne, Doamne, liniştea uitării / peste nesfârşita suferinţă…“, publicat în revista Sinteza

Premiul III
Elena Nicolae
“Moștenirea de sare-amară”, publicat în revista Sinteza

Premiul Juriului
Elena Nicolae
“Moștenirea de sare-amară”, publicat în revista Sinteza

Motivația juriului:

Pentru că s-a clasat pe podium la două dintre secţiuni, ceea ce înseamnă că are o “rază de acţiune” şi o experienţă apreciabile, dar mai ales pentru textul “Moştenirea de sare-amară”, în care-şi dovedeşte capacitatea de a selecta şi valoriza elementele care definesc un portret – în acest caz, portretul unui oraş uitat -, juriul acordă acest premiu Elenei Nicolae.

Premiul pentru cel mai bun text publicat pe site-ul studentpress.ro
Flavia Dima și Iulia Vlad, anul III Facultatea de Jurnalism, linia engleză
Cum schimbă Adaptive Reuse fața Clujului