Asociația Profesioniștilor de Presă din CluJ (APPC) a lansat cea de-a șasea ediție a Premiilor APPC, un concurs al cărui obiectiv e acela de a stimula jurnaliștii locali să scrie și să publice articole de cea mai bună calitate. Jurnaliștii câștigători vor fi premiați în cadrul Galei Presei Clujene, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la București, în a doua jumătate a lunii decembrie.
Ediția din 2021 a concursului pune în lumină munca asiduă a reporterilor locali de a urmări, descoperi și oferi publicului știri. Știrea este esența jurnalismului, iar presa locală este prima sursă vitală de știri într-o societate.
Astfel, a șasea ediție a concursului este deschisă jurnaliștilor din presa locală din toată țara, pentru categoria Știrea anului 2021, ale cărei premii vor fi acordate de Ambasada Germaniei în România, partener de tradiție al Premiilor APPC. Valoarea acestor premii va fi de 500, 300, respectiv 200 de euro.
“Treaba presei este să urmărească zi de zi tot domeniul, să sape. Noi nu suntem un domeniu de lovituri. Nu dăm o lovitură de imagine și mai stăm cinci ani după aia la soare. Nu funcționează așa. Soluția nu este jurnalismul de investigație, pentru că dacă nu ai știri, cum să ai investigații?”, arată Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al cotidianului Libertatea, în Raportul despre starea presei pe 2020, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
“După aproape doi ani de pandemie, în care munca noastră a fost îngreunată de modificările legislative adoptate în starea de urgență, APPC a ales să-i pună în lumină pe oamenii din presa locală care fac asta zi de zi: aduc în fața cititorilor, de ani de zile, știrile care ne dezvăluie realitatea în care trăim. Ei fac munca cea mai grea, într-un domeniu sugrumat de rețelele sociale, subfinanțat și expus mereu uzurii psihice și amenințărilor.
Mulțumim partenerului nostru tradițional, Ambasada Germaniei la București, pentru că ne-a rămas alături de-a lungul acestor ani și a ales să premieze partea mai puțin <fermecătoare> a muncii de jurnalist – efortul zilnic de a produce știri”, a explicat Codruța Simina, președinte al APPC.
În afară de Știrea anului 2021, categorie de concurs deschisă tuturor jurnaliștilor angajați ai instituțiilor locale de presă din țară, APPC va premia și cele mai bune materiale produse de presa locală din Cluj pentru categoriile: jurnalism pe teme de educație, sănătate, IT&inovare, mediu, politică și administrație și jurnalism comunitar. La aceste categorii, valoarea premiilor va fi de 500, 250, respectiv 150 de euro. De asemenea, APPC va acorda două premii speciale pentru jurnalism cultural și jurnalism narativ, precum și premiul special pentru jurnalism sportiv.
Concurenții sunt invitați să transmită materialele pentru concurs până la data de 28 noiembrie, ora 00. Detaliile referitoare la condițiile de participare, înscrieri și valoarea premiilor se regăsesc pe site-ul APPC, presaclujeana.ro, la categoria Comunicate.
Juriul pentru ediția din 2021 este format din: Ana Poenariu (RISE Project), Ramona Ursu, jurnalist freelancer și Răzvan Luțac (Libertatea).
Premiile APPC, ediția a VI-a, din 2021, sunt susținute de: Ambasada Germaniei în România, AROBS, NTT Data, EON România, MOL România, UNTOLD, Electric Castle, Spark School (Transylvania College) și Envipco.
*Membrii Colegiului de Conducere al APPC nu participă la concurs.
Pingback: ȘtiriMed, premiul III la Gala Premiilor APPC 2021