COMUNICAT DE PRESĂ. O școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare

Asociația Profesioniștilor din Presă (APPC) constată că în ultima perioadă s-au înmulțit articolele publicate de site-uri fără respectarea deontologiei, ceea ce a condus la dezinformări și încălcări ale unor reguli jurnalistice elementare.

APPC atrage atenția asupra modului în care unele site-uri clujene înțeleg sa promoveze așa zise informații pe care încearcă sa le prezinte drept știri de presă menite a face audiență online dar care au produs dezinformare.

Este cazul unei știri locale de luni, 1 iulie 2024, care a fost preluată de o parte din presa centrală și al cărei subiect era o școală care a aruncat la container cărți casate. În știre se spunea că containerul e plin de cărți aruncate la gunoi dar nu conținea opinia conducerii școlii. Ulterior s-a dovedit că aceste cărți erau casate conform legii. In urma difuzarii acestei știri incomplete, fără punctul de vedere al școlii, mulți părinți au intrat în panică și au venit să recupereze cărți dar au constatat că acestea sunt scoase din uz.

De asemenea, s-au înmulțit cazurile de preluare aproape integrală de articole fără precizarea sursei. Spre exemplu, un interviu a fost integral astfel preluat din presa clujeană în cea națională, fără citarea sursei inițiale! Exemplele pot continua.

Reamintim că jurnalistul va lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părţilor implicate, așa cum prevede Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP) la care APPC a aderat și pe care îl puteți accesa pe siteul APPC. Conform acestuia jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie. În cazul în care se aduc acuzaţii, se va oferi posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.

Antonio Miclea, președinte APPC: ”O vedem cu toții, dar nu o recunoaștem! Din păcate a devenit un obicei pentru mult prea mulți proprietari de domenii web, care pretind că fac jurnalism, să distribuie materiale care nu respectă etica și deontologia profesiei. Nu este de mirare că ultimele studii de specialitate arată că încrederea românilor în presă este la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu. În acest context observăm că mult prea puțini jurnaliști fac efortul de a arăta cauzele care au dus la această decădere și, cu siguranță, și mai puțini caută soluții. Înțeleg și partea de business. Mulți jurnaliști sunt și antreprenori. Unii, membri APPC, merită felicitări, însă în cazul altora problema este că aceștia pun mereu pe primul loc profitul, partea de business, ci nu jurnalismul, adică interesul public. APPC, prin membri dedicați profesionalismului va încerca să semnaleze cât mai frecvent abaterile. Prin sesizări primite sau autosesizare. De asemenea, APPC va continua și proiectele care recompensează jurnalismul de calitate.”

Atragem atenția că APPC va monitoriza în continuare presa clujeană și va sancționa punctual derapajele.

Colegiul de Conducere al APPC recomandă jurnaliștilor clujeni mai multă atenție și rigurozitate în redactarea materialelor jurnalistice și utilizarea Codului Deontologic (vezi https://www.presaclujeana.ro/cod-deontologic/) pentru a rezulta articole cât mai echilibrate.

 

Conducerea APPC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *